Suur-Hollola-ajoon merkittävä sääntömuutos

Suur-Hollola-ajoon merkittävä sääntömuutos

Suur-Hollola-ajo on Suomen suuripalkintoisin kilpailu vanhemmille Suomessa syntyneille lämminverisille. Jatkossa Suur-Hollola-ajon kaikki 30 välieräpaikkaa ratkaistaan alkuerien perusteella ja suorista välieräpaikoista luovutaan. 

Suur-Hollola-ajon välieriin on aiemmin päässyt osa hevosista erityisen pisteytyksen kautta. Pisteytyksessä on otettu huomioon muun muassa kuluvan ja edellisen vuoden voittosumma ja kuluvan vuoden paras tulos täydellä matkalla. Viimeisen parin vuoden ajan suoraan paikan välieriin ovat saaneet edellisen vuoden kolme parasta hevosta ja niiden lisäksi pisteytyksen seitsemän parasta. Loput 20 välierähevosta ovat joutuneet juoksemaan alkuerät päästäkseen välieriin. 

Ensi vuodesta alkaen pistelaskusta luovutaan välieräpaikkojen osalta ja kaikkien Suur-Hollola-ajoon osallistuvien hevosten on osallistuttava alkueriin. Alkuerissä starttaa maksimissaan 10 hevosta per lähtö. 

”Kyseessä on muutos Suur-Hollola-ajon polkuun, jolla finaaliin päästään. Taustalla on ajatus siitä, että kilpailusta halutaan tehdä tasavertainen kaikille. Päivän kunto ja kauden kunto hevosilla ratkaisevat jatkossa enemmän, kuin edellisen kauden menestys”, Jokimaan toimitusjohtaja Ville Holopainen kertoo. ”Koimme, että kaikille osallistujille on reilumpaa, kun kaikki kilpailevat saman polun läpi.” 

Holopaisen mukaan uudistus antaa paremman mahdollisuuden nousukkaille, jotka ovat kuluvalla kaudella tehneet läpimurtoa ja tähtäävät suurempien rahojen perässä Suur-Hollola-ajoon.  

”Heille tulee jatkossa realistisemmat mahdollisuudet päästä tasavertaisesti kilpailemaan ison rahan jahtiin. Aiempien sääntöjen mukaan oli mahdollista, että jokin hevonen ei vaikka ollut kilpaillut kaudella kertaakaan, mutta kiilasi edellisen vuoden tulosten perusteella näiden nousukkaiden edelle. Tämä sääntömuutos poistaa kyseisen ristiriidan”, Holopainen perustelee.  

”Saamme kokea enemmän rehtiä kilvanajoa, ja etenkin kokea aivan huipputasokkaan ravi-illan täällä Jokimaalla alkuerien merkeissä kesäkuussa.” 

Samassa yhteydessä muutettiin Suomenhevosten Suur-Hollola-ajon (ent. Kylmäveristen Suur-Hollola-ajo) nimi vastaamaan sääntöä. Vaikka sääntöjen mukaan kilpailu on jo jonkin aikaa ollut avoin vain Suomessa syntyneille suomenhevosille, oli kilpailun nimessä edelleen viittaus kylmäverisiin. 

Suur-Hollola-ajoa on ajettu vuodesta 1975 lähtien. Tänä vuonna kilpailun voitti Janne Korven ohjastama ja Pekka Korven valmentama ori Run For Royalty. Ensi vuonna Suur-Hollolan alkuerät ajetaan 8.6.2023 ja kilpailun välierät ja finaali Suur-Hollola-viikonvaihteessa 1.–2.7.2023. Vuonna 2023 Jokimaalla ravataan 30 ravipäivää. 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ville Holopainen 0440 231 093 // ville.holopainen@jokimaanravit.fi